| Kontakt

Pina Grazia Ticca: Crna Gora je spremna za kreiranje Nacionalnog adresnog registra

Datum objave: 02.06.2017 | Autor: UZN

Ispis Štampaj stranicu


Stvaranje Nacionalnog jedinstvenog adresnog registra je proces čiji se benefiti mogu okarakterisati kao čvrsta osnova za demografsku, ekonomsku i teritorijalnu statistiku, zaključeno je na nedavno održanom sastanku u okviru, druge po redu, misije posvećene jačanju statističkog kapaciteta i odredbe ekonomske i socijalne politike. Sastanku su prisustvovali, pored predstavnika Uprave za nekretnine i predstavnika Monstat- a, i italijanski eksperti iz Nacionalnog italijanskog instituta za statistiku (ISTAT).

Prilikom posjete Crnoj Gori, u okviru misije, italijanski eksperti su ukazali na značaj implementacije Nacionalnog adresnog registra kao jedinstvenog registra ulica i kućnih brojeva za kompletiranje skupova podataka o prostoru, kao i za brži i efikasniji pristup podacima o objektima, zemljištu i pravima nad njima. Razgovarano je i o načinu sastavljanja jedinstvenog koda za adresu, dok je analizom obuhvaćeno nekoliko primjera sa nazivima ulica i kućnih brojeva. Eksperti su izrazili zadovoljstvo što se saradnja između Monstat-a i Uprave za nekretnine zasniva na međusobnoj podršci i naporima u cilju bržeg i efikasnijeg razvoja cjelokupnog adresnog sistema u Crnoj Gori.

„Crna Gora je spremna da započne proces za kreiranje adresnog registra; registar mora biti tačan, sveobuhvatan i da ima dobru pokrivenost, relevantnost i kvalitet. Da bi to imali, znanje je dostupno, čak i ako je raspoređeno u različitim institucijama, a kontakti među njima su od ključnog značaja“, istaknuto je u izvještaju italijanskog eksperta u ovoj oblasti, G-đice Pine Grazie Ticca-e.Namjera da se Crna Gora uskladi sa evropskim standardima po pitanju zvanične statistike, uključuje i visok nivo posvećenosti relevantnih institucija u procesu stvaranja jedinstvenog adresnog registra, zaključeno je prilikom sastanka na drugoj po redu Misiji posvećenoj jačanju statističkih kapaciteta i odredbe ekonomske i socijalne politike.

 Predstavnici Uprave za nekretnine, u svom izlaganju, ukazali su na spremnost institucije koju predstavljaju da odgovori izazovu; da u okviru svojih nadležnosti, realizacijom projekta, pruži nezanemarljiv doprinos Crnoj Gori, u procesu pristupnih pregovora za punopravno članstvo u Evropskoj Uniji.